Titulní obrázek

Chevrolet Camaro 2013

Publikováno: 19.červenec 2012

Americká automobilka Chevrolet připravila novou verzi s označením 1LE pro svůj jedinečný model Camaro. Ovšem za žhavou novinkou se ukrývá paket, který je určen právě modelu Chevrolet Camaro SS. V roce 1988 společnost nabízela tentýž paket, momentálně jej uvádí znovu jako novinku pro modelový rok 2013.

Povinné ručení je zákonné pojištění vozidla, které chrání motoristy před škodami, které mohou způsobit při svých cestách ostatním. Z tohoto pojištění jsou kryty nejenom poškozená vozidla, silnice, domy, ale i škody na zdraví všech účastníků nehody.

Tento krok vyplňuje mezeru vytvořenou mezi atmosferickým SS a přeplňovaným ZL1. Zároveň má nyní Chevrolet kompletní řadu přímých konkurentů pro Mustang. Ta začíná u šestiválce a pokračuje přes osmiválcový SS stojící proti Mustangu GT, nový 1LE namířený proti verzi Boss 302 až k ZL1, které je odpovědí na Shelby GT500. Camaro 1LE má oproti verzi SS upraven podvozek, který je vybaven silnějšími stabilizátory (27 mm vpředu, 28 mm vzadu), zesílenými poloosami a dvojitými tlumiči na zadní nápravě.

Z modelu ZL1 jsou převzata ložiska kol, uložení tlumičů, rozpěra předních tlumičů a 20palcová kola obutá do pneumatik Goodyear Eagle Supercar G:2 o rozměrech 285/35 ZR20. Manuální šestistupňová převodovka Tremec TR6060-MM6 má kratší dráhy řazení než standardní Temec TR6060-M10, je vybavena dodatečným chladičem oleje a její stálý převod má hodnotu 3,91. Atmosférický vidlicový osmiválec LS3 o objemu 6,2 litru je beze změn a stejně jako v modelu SS i u 1LE poskytuje výkon 318 kW (432 k) a točivý moment 569 Nm.

Jedinou úpravou je palivové čerpadlo z modelu ZL1 a připlatit si lze za výfukový systém s dvoustupňovým zvukem. Kromě úprav podvozku a nové převodovky obsahuje paket 1LE i změny na exteriéru Camara, které představují spoilery pod předním nárazníkem a na víku zavazadlového prostoru, zvyšující aerodynamický přítlak na obě nápravy. Vzpomínkou na staré časy je kapota motoru lakovaná matnou černou barvou. V interiéru upoutá nový volant se zploštělou spodní části a kratší řadicí páka. Oba tyto prvky jsou obšity mikroplyšem. Kromě uvedení paketu 1LE se Camaro pro modelový rok 2013 dočká i několika dalších drobných úprav.